
Babbelen over de toren van Babel
Wat is de Toren van Babel? Oooh, dus dat! Wat vind je van dit? Wat vind je van dat?
Kaylee de Bruin, Britt Baas en Julie Post
Wat heb ik nodig?
Dit is alleen voor de ‘challenge’ nodig!
een stapel stevig papier
plakband of papier tape
Opdracht
Bekijk om te beginnen de eerste 2,5 minuten van de video met de uitleg over de Toren van Babel. Denk, praat, leer, beargumenteer en fantaseer daarna over de onderstaande kritische vragen bij dit filmpje.
Even babbelen...
Ga in gesprek met jezelf en/of anderen met behulp van deze vragen:
Ben jijzelf benieuwd hoe het er in de hemel uitziet?
Zo ja, zou jij uit nieuwsgierigheid, stiekem, ook een toren willen bouwen, om een kijkje te kunnen nemen?
Hoe verwacht je dat de hemel eruitziet?
‘Hoogmoed staat niemand’, ben jij het met god zijn gedachte eens? Waarom? (Hoogmoed = jezelf beter vinden dan anderen, jezelf overschatten, arrogantie)
Wat zou jij doen als je god was en je de mensen op aarde een toren naar de hemel zag bouwen?
Op de aarde bestaan zo’n 6000 verschillende talen, wat vind jij daarvan?
Welke taal/talen spreek jij en welke taal zou je graag willen leren?
Vind je dat we met de hele wereld een afspraak zouden moeten maken, om vanaf nu, met z’n allen, nog maar 1 taal te spreken? Waarom?
Hoe zou jij proberen samen met iemand een toren te bouwen, die een andere taal spreekt dan jij?
Challenge!
Houd een wedstrijdje met z’n tweeën of in een groepje: Wie kan er binnen 10 minuten de hoogste toren bouwen? Je kan deze wedstrijd zowel in groepen als individuen tegen elkaar spelen.
Tip: Bekijk het laatste deel van het filmpje voor wat tips voor het bouwen van jullie toren!
Check dit!
Een einde aan de Babylonische spraakverwarring?
In 1887 gecreëerde Ludwig Zamenhof de kunstmatige taal Esperanto. Het is bedoeld om de communicatie te vergemakkelijken tussen mensen die verschillende moedertalen spreken. Het heeft een eenvoudige grammatica en een internationale woordenschat. Iedereen op de wereld zou deze taal makkelijk kunnen leren.
Wil jij ook wel Esperanto leren spreken?
Voor de begeleider
Als je er als begeleider voor kiest om deze denk- en doe-opdracht met een groep kunstenaars uit te voeren, is het leuk om na het bekijken van het filmpje een groepsdiscussie te starten. Als begeleider kan je het voortouw nemen en de vragen aan de groep stellen. Het leukste is als er meningsverschillen ontstaan en de kunstenaars van elkaar leren of het misschien wel juist niet eens worden.
Voor de doe opdracht kunnen de kunstenaars bijvoorbeeld twee teams vormen. Als begeleider zet je een timer die afgaat na 10 minuten. Het team dat de hoogste toren gebouwd heeft, binnen de tijd, wint! De kunstenaars kunnen ook in deze wedstrijd allemaal individueel tegen elkaar strijden.
Tip: Als de groep iets meer uitdaging kan gebruiken, kan je ook de regel stellen dat er niet gepraat mag worden onder het bouwen. Hierdoor wordt het extra lastig om te communiceren.
Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.