Gebouwendokter

Ga aan de slag met karton en bouw je eigen huis of stad!

Kaylee de Bruin, Britt Baas en Julie Post

Deze opdracht komt voor in het Special Arts Bulletin #33

Opdracht

Friedensreich Hundertwasser is de kunstenaarsnaam van Friedrich Stowasser. Hij werd in 1928 in Oostenrijk geboren en was schilder, graficus en architect. Hij heeft een decoratieve en kleurrijke stijl ontwikkeld waar hij beroemd mee werd (meer informatie over Hundertwasser is te lezen bij het kopje ‘Check dit!’). Hundertwasser is de inspiratie voor deze opdracht.

Bij deze opdracht ga je aan de slag met karton (van bijvoorbeeld kartonnen dozen). Met dit karton ga je een huis maken, misschien wel een hele stad!

Wat heb ik nodig?

  • karton, bijvoorbeeld van een kartonnen doos

  • cocktailprikkers 

  • satéprikkers

  • kranten en tijdschriften 

  • Eventueel: verf

Hoe kan ik aan de slag? 

Stap 1: Bekijk het filmpje van kunstenaar Henny Schaapman (Atelier de Verbeelding) op het YouTube-kanaal van Special Arts Nederland via deze link. In dit filmpje laat ze zien hoe je bijzondere bouwwerken kunt maken van karton en satéprikkers.

Stap 2: Verzamel al de spullen die je nodig hebt voor het maken van deze opdracht.

Stap 3: Ga aan de slag! Gebruik de tips van Henny en natuurlijk je eigen fantasie om jouw huis/stad uit te werken.

Stap 4: Als je helemaal klaar bent met het maken van je huis/stad kan je het een kleurtje geven. Verf is in dit geval handig en blijft ook goed zitten op het karton.

Challenge!

Als je iets meer uitdaging wilt, kun je dit proberen!

Hundertwasser is iemand die zijn gebouwen vaak felle kleuren geeft. In zijn kleurstelling spelen rood, groen en goud een grote rol. Daarnaast ontbreken er rechte lijnen in zijn ontwerpen, de vloeren zijn ongelijk en er wordt vaak keramiek toegevoegd. Als je de opdracht uitdagender voor jezelf wilt maken kan je proberen jouw huis/stad in de stijl van Hundertwasser te maken! Meer informatie over Hundertwasser is te lezen in het kopje ‘Check dit!’

Check dit!

Deze opdracht is geïnspireerd door Friedensreich Hundertwasser. Friedensreich Hundertwasser is de kunstenaarsnaam van Friedrich Stowasser. Hij werd in 1928 in Oostenrijk geboren en was schilder, graficus en architect. Hij heeft een decoratieve en kleurrijke stijl ontwikkeld waar hij beroemd mee werd. Indrukken van reizen naar Tunesië, Marokko en Italië spelen een grote rol in zijn werk. In zijn kleurstelling spelen rood, groen en goud een grote rol. De felle kleuren hebben een lichtend effect. Hij maakt zijn eigen verf naar het voorbeeld van oude meesters.

Volgens Hundertwasser waren huizen voor de mens een derde huid, naast de echte huid en de kleding. Hij ontwierp gebouwen zoals spleetooghuizen, terrashuizen, spiraalhuizen en grashuizen. In zijn ontwerpen ontbreken rechte lijnen, de vloeren zijn ongelijk en er worden heldere kleuren en keramiek gebruikt. Er wordt ook plaats gemaakt voor de natuur door bijvoorbeeld bomen uit vensters te laten groeien (boomhuurder). Zijn gebouwen hebben een sprookjesachtige uitstraling. Hundertwasser werd de gebouwendokter genoemd omdat hij saaie ‘zieke’ gebouwen heeft veranderd en deze gebouwen weer een ziel heeft gegeven.

Hundertwasser (https://www.hundertwasser.com)

Klik hier om nog veel meer werk van Hundertwasser te zien.

© Bwag/CC-BY-SA-4.0

Het Hunderwasserhaus in Wenen © Bwag/CC-BY-SA-4.0

Richard Kiewik

Richard Kiewik (1985) schildert meestal abstract, soms ook figuratief.

Samen met een vrijwilliger van het atelier maakt hij foto’s van gebouwen in de stad, die vervolgens inspiratie zijn voor zijn schilderijen in felle kleuren. Ook maakt hij kunstwerken van keramiek en papier-maché.

Richard Kiewik, Zonder titel, Olieverf/acryl op doek, 120 x 80 cm (https://www.specialarts.nl/kunstcollectie/318861/.html)

Richard Kiewik, Zonder titel, Olieverf/acryl op doek

Voor de begeleider

Deze opdracht is individueel uit te voeren. Sommige kunstenaars kunnen het lastig vinden om in karton te knippen of het filmpje op te zoeken. Hierbij kan altijd geholpen worden. Deze opdracht is geïnspireerd op het Special Arts Bulletin #33.

Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.