
Hé, wat vies!
Wat vind jij nou echt vies, lelijk of zelfs afschuwelijk?
Kaylee de Bruin, Britt Baas en Julie Post
Wat heb ik nodig?
een mobiele telefoon of een camera
Niet noodzakelijk: een printer om de foto’s uit te printen
Opdracht
Bij deze opdracht gaan we om ons heen kijken en zoeken naar dingen die we juist NIET mooi vinden. Hier schieten we foto’s van tot we er genoeg hebben om er een selectie van te maken. En voilá, zo heb je een unieke serie foto’s! Is het nu wél mooi of nog steeds vies?
Hoe kan ik aan de slag?
Stap 1: Houd je camera of mobiel bij de hand.
Stap 2: Kijk om je heen en schiet een foto van dingen die je vies vindt. Dat kan bijvoorbeeld vuile vaat zijn, een oude tandenborstel of vuilnis dat op de parkeerplaats ligt!
Tip: Kijk ook goed hoe je de foto’s schiet, soms werkt het beter als je zelf niet in beeld bent (zoals je voeten) of goed inzoomt.
Stap 3: Ga naar een andere plek, dit kan een andere kamer zijn, de tuin, een park of de straat. Zorg voor afwisseling!
Stap 4: Kijk wederom om je heen naar vieze dingen en schiet een foto van wat je ziet!
Stap 5: Herhaal dit zo vaak als je wilt! Je kan 5 foto’s schieten of 30, maak het zo gek als je wilt!
Stap 6: Bekijk je foto’s en benoem wat je ziet, ben je iets onverwachts tegen gekomen? Wat vond je leuk aan deze manier van foto’s maken?
Challenge!
Bij deze challenge ga je nog een stapje verder vanuit de oogpunt van een fotograaf, namelijk jouw foto’s uitkiezen en verzamelen tot een “collectie”. Bij een collectie maken fotografen een keuze uit foto’s die goed bij elkaar passen, hier is het soms moeilijk om sommige foto’s weg te laten. Welke foto’s zet jij naast elkaar? En waarom?
Stap 1: Print de foto’s uit met de printer, hier kan je altijd hulp inschakelen.
Stap 2: Leg al je foto’s op de grond naast, boven en onder elkaar en ga even goed kijken naar deze foto’s. Zie je terugkomende patronen zoals kleuren of vormen? Baseer hier jouw keuzes op!
Stap 3: Kies maximaal 4 foto’s uit die je voor je collectie gaat gebruiken.
Stap 4: Plak deze foto’s op een muur, zo kaasrecht mogelijk!
Stap 5: Laat anderen jouw foto’s bekijken, wat vinden zij ervan?
Tip: Als je niet op locatie de foto’s kan laten zien aan anderen, stuur de foto’s dan door naar kennissen via WhatsApp.
Wat vond jij van deze challenge? Vond je het moeilijk of juist makkelijk?
Extra challenge!
Soms werkt een filter erg mooi op aparte fotoseries zoals in deze opdracht. Bekijk de laatste drie foto’s van Kaylee hieronder, deze drie hebben een filter. Zie jij het verschil tussen foto’s zonder en mét filters?
Probeer het zelf uit! Je kan foto’s editen op websites zoals Befunky.com of met programma’s die op een computer, telefoon of tablet staan. Windows computers hebben een standaard programma dat opent als je een foto opent en rechtsboven klikt op ‘Bewerken en maken’. Als je Instagram hebt en daar een foto uploadt, komt de optie voor het toevoegen van een filter gelijk boven water.
Bij deze extra challenge is het handig om hulp in te schakelen als je zelf niet zo handig bent met technologie, denk bijvoorbeeld aan kennissen of je begeleiders die jou hierbij kunnen begeleiden.
Check dit!
Hieronder zijn foto’s van Kaylee de Bruin die studeert aan de Breitner Academie, ook zij heeft foto’s geschoten van dingen die ze vies vindt. Wat vind jij van deze foto’s?
Voor de begeleider
Wil je deze opdracht uitvoeren met een groep? Hier zijn wat tips om het interessanter te maken!
Tip 1. Ga met zijn allen op pad, een ommetje in de buurt bijvoorbeeld. Iedereen kan dan lekker op zijn/haar eigen gemak foto’s schieten en later op de dag kan je met elkaar bekijken wat voor verschillende foto’s er zijn gemaakt.
Tip 2. Geef deze opdracht mee naar huis. Laat iedereen zelf de opdracht gewoon volgens het stappenplan op deze pagina uitvoeren. De volgende keer kom je weer bij elkaar en gaan jullie samen kijken naar elkaars foto’s.
Tip 3. Dit kan je bij beide tips hierboven toepassen! Maak met de groep een korte expositie, laat ze de challenge uitvoeren en hang alle uitgekozen foto’s netjes naast elkaar op in een opstelling naar keuze.
Tip 4. Als iemand de ‘extra challenge’ wil doen, is het handig als hier de juiste begeleiding aanwezig voor is. Mocht iemand er niet goed uitkomen, dan zijn er geneog YouTube-video’s die het kunnen toelichten.
Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.