
Koos is boos, om kunst
Heb jij ook wel eens dat je naar een kunstwerk kijkt en denkt dat het helemaal geen kunst is? Ben je wel eens kwaad geweest om kunst?
Kaylee de Bruin, Britt Baas en Julie Post
Wat heb ik nodig?
een mobiele telefoon of computer/laptop
Opdracht
Bekijk het filmpje van ArtTube: ARTclips - Waarom maken mensen zich kwaad over kunst?
Denk, praat, leer, beargumenteer en fantaseer daarna over de onderstaande kritische vragen bij dit filmpje.
Even babbelen…
Ga met jezelf en/of anderen in gesprek over kunst met behulp van de volgende vragen:
Wat versta jij onder kunst?
Wat is jouw favoriete kunststijl? Wat voor kunst maak jij zelf?
Word jij wel eens boos als je naar een kunstwerk kijkt?
Zo ja, waarom? Ligt dit aan de stijl, het materiaal, de compositie van het kunstwerk (compositie = de plek waar onderdelen van het kunstwerk in het kunstwerk staan) of om een andere reden?
Kan jij begrijpen dat mensen boos worden om kunst?
Vind jij abstracte kunst échte kunst?
Van minuut 1:43 tot 2:52 wordt er gepraat over het werk Who’s afraid of red, yellow and blue? 3 Van Barnett Newman. Er wordt verteld dat iemand zo boos was op het kunstwerk dat hij er met een mes in heeft gesneden. Wat vind jij hiervan?
Wat zou jij doen als iemand boos zou worden op het kunstwerk dat jij hebt gemaakt?
Als je kijkt naar het werk Ushering in banality van Jeff Koons (zie hieronder), zou jij dit dan kunst of kitsch vinden? (Kitsch = kunst die mensen eigenlijk mooi vinden van smakeloosheid, lelijkheid of slechtheid).
© Jeff Koons, 2007, Ushering in banality
Challenge!
Houd een wedstrijdje met zijn tweeën of in een groepje. Maak een kunstwerk waarvan jij denkt de ander boos te maken. Het mag zo kitscherig (of kunstig) zijn als jij zelf wil! Neem hier een halfuur de tijd voor en bespreek waarom jij dit kunstwerk op deze manier hebt gemaakt, en waarom jij dacht de ander(en) hiermee boos te maken. Materiaal naar keuze!
Tip: als je niet weet wat je kunt maken, kijk dan nog even terug naar de kunstwerken die voorkomen in het filmpje. Misschien kan je hier wat inspiratie uit opdoen!
Voor de begeleider
Als je er als begeleider voor kiest om deze ‘denk-en-doe opdracht’ met een groep kunstenaars uit te voeren, is het leuk om na het bekijken van het filmpje een groepsdiscussie te starten. Als begeleider kan je het voortouw nemen en de vragen aan de groep stellen. Het leukste is als er meningsverschillen ontstaan en de kunstenaars van elkaar leren of het misschien wel juist niet eens worden.
Voor de doe opdracht kunnen de kunstenaars bijvoorbeeld twee teams vormen. Als begeleider zet je een timer die afgaat na 30 minuten. Er zijn niet-echt winnaars bij deze opdracht, maar het doel van de kunstenaars is om de ander(en) boos te maken met het werk dat zij hebben gemaakt. De kunstenaars kunnen in deze wedstrijd ook allemaal individueel tegen elkaar strijden.
Tip: Als de groep iets meer uitdaging kan gebruiken, kan je ook de regel stellen dat er niet gepraat mag worden onder het maken van het kunstwerk. Hierdoor wordt het extra lastig om te achterhalen waar de ander boos van wordt.
Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.