Weerspiegelingen in het water, water geschilderd met waterverf

Kijk naar het werk van Hendrik Jan Wolter die heel vaak water schilderde en maak een aquarel van spiegelend water.

Opdracht

Bekijk samen de schilderijen van Hendrik Jan Wolter onder aan deze pagina. Kijk vooral naar de weerspiegeling van de omgeving in het water. Het water is zelden echt blauw, het neemt de kleur van de omgeving aan. Je gaat zelf proberen water af te beelden waarin huizen weerspiegeld worden.

Wat heb ik nodig?

  • 2 vellen wit papier A4 formaat die je langs de lange zijde aan elkaar maakt met schilderstape

  • een rol schilderstape

  • gekleurd papier

  • oliepastels

Hoe kan ik aan de slag? 

Stap 1: Zoek op internet foto's van grachtenpanden op.

Stap 2: Knip uit gekleurd papier een aantal huizen zoals je die ziet op de foto's van grachtenpanden.

Stap 3: Plak de 2 vellen papier aan elkaar met de schilderstape. Vouw langs de tape.

Stap 4: Plak de huizen tegen de vouw, zodat ze een heel rijtje gaan vormen.

Stap 5: Zet het gedeelte van het papier waar de huizen op staan recht omhoog.

Stap 6: Het liggende gedeelte wordt de gracht. Kleur daar de weerspiegeling van de huizen in het water. Je kunt door kleurgebruik en ritmes de sfeer bepalen. Staan er golven in het water of is het water spiegelglad? Zie je de weerkaatsing van een ondergaande zon of van een dreigende lucht? Kijk nog eens hoe Wolter spiegelend water weergaf.

Challenge!

Je kan deze opdracht uitdagender maken door het toeval een rol te laten spelen.

Wat heb ik nodig:

• een vel wit papier, A3 formaat

• aquarelstiften

• oliepastels

  • een spuitfles

  • eventueel Ecoline

Hoe kan ik aan de slag?

Stap 1: Vouw het papier doormidden. Teken op de bovenste helft met de aquarelstiften een aantal grachtenpanden. Kleur de lucht volledig.

Stap 2: Bespuit de onderste helft van je kunstwerk met water.

Stap 3: Vouw de gekleurde helft naar beneden en wrijf. Dit maakt een eenvoudige, gemakkelijke afdruk van de afbeelding.

Stap 4: Open je papier voorzichtig. Als de kleur niet naar de onderste helft is overgebracht, spuit er dan nog wat water op en en herhaal stap 3. Met een kwast kun je de afdruk nog wat aanpassen. Zo help je het toeval een handje. Gebruik eventueel wat extra Ecoline.

Stap 5: Laat je werkstuk drogen.

Stap 6: Soms is de bovenste helft na het afdrukken een beetje wazig geworden. Herstel de gebouwen op de bovenste helft door ze opnieuw te kleuren met bijpassende oliepastelkleuren.

Tip: Maak een expositie van jullie kunstwerken. Als je ze naast elkaar neerzet, kun je een hele grachtenwand bouwen!

Check dit!

Bekijk hieronder de schilderijen van de schilder Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952).

Kijk eens goed naar de kleuren in het water. Je denkt misschien dat water altijd blauw is. Dat komt doordat je meestal een blauwe lucht weerspiegeld ziet in het water. Maar wat gebeurt er als het water de omgeving weerspiegelt? Dat kun je mooi zien bij Wolter.

Hij was sterk geboeid door de weergave van allerlei soorten water. Hij probeerde op verschillende manieren de beweging, tinten en weerkaatsing van water vast te leggen. Hij schilderde spiegelende grachten, kabbelende beekjes, glinsterende rivieren en onstuimige golven. Hij trok door heel Europa om de subtiele nuances van licht en kleur die water te bieden heeft te bestuderen. Zijn penseelstreken brachten het schitterende karakter van water tot leven. Het lijkt wel of de schittering van het licht op het water van de rivieren, de grachten en de zee hem betoverde.

Tip: Wil je het werk van Hendrik Jan Wolter in het echt bewonderen? Ga dan eens kijken in Museum Flehite in Amersfoort. Daar hebben ze veel van zijn werk. Logisch, hij heeft er lang gewoond en gewerkt.

Voor de begeleider

Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.