
360° Tour Willem Kolvoort
Ga op onderzoek uit in het Groninger Museum bij de expositie Willem Kolvoort - Posters for Vera, allemaal vanuit huis! Kijk rond, doe inspiratie op en maak je eigen poster in de stijl van Willem Kolvoort!
Kaylee de Bruin, Britt Baas en Julie Post
Wat heb ik nodig?
een mobiele telefoon of computer/laptop
de link naar de virtuele tour uit het Groninger Museum
papier, schildersdoek, welk materiaal je wil gebruiken om op te tekenen/schilderen
potloden, gum, stiften, verf, etc.
kwasten
een bakje water
een oude doek of keukenpapier
Opdracht
Als je op deze link klikt, word je doorverwezen naar de tentoonstelling osters for Vera van Willem Kolvoortin in het Groninger Museum. Kijk rond! Wat voor geweldige werken zie je allemaal? Welke vind je mooi? Welke vind je afschuwelijk lelijk? Naar welk werk blijf je maar staren? Laat je inspireren door de stijl en vormen die Willem Kolvoort gebruikt en maak een eigen gekke poster in zijn stijl.
Hoe kan ik aan de slag?
Stap 1: Klik op deze link en je wordt doorverwezen naar de site van virtueelmuseum360.nl. Zij hebben verschillende tentoonstellingen van diverse musea vastgelegd door middel van 360 graden foto’s.
Stap 2: Kijk rond! Wat voor geweldige werken zie je allemaal? Welke vind je mooi? Welke vind je afschuwelijk lelijk? Naar welk werk blijf je maar staren?
Tip! Dit is wat jij ziet als je op de link hebt geklikt. Klik op ‘Start de tour’ om jezelf te kunnen laten bewegen!
Stap 3: Lees de extra informatie van de posters die jij interessant vindt.
Stap 4: Doe inspiratie op. Kijk goed naar de stijl waarin de posters zijn gemaakt.
Stap 5: Pak je schildersdoek/papier en verf/stiften/potloden/ander materiaal, etc. erbij
Stap 6: Maak een poster in de stijl van Willem Kolvoort. Wat voor onderwerpen laat hij terugkomen in zijn posters? Welk materiaal gebruikt hij? En welk lettertype? Welk formaat? Dit zijn allemaal dingen waar je over na kan denken.
Stap 7: Om voor jezelf te bedenken: zou mijn poster tussen de werken van Willem Kolvoort kunnen hangen zonder dat mensen het door zouden hebben? Wat kan je nog toevoegen?
Als je stapsgewijs begeleid wilt worden door deze tour, volg dan de visuele stappenplan hieronder.
Hier begin je als je op de link hebt geklikt (Klik op ‘Start de tour’ om te beginnen)
2. Lees de tekst en klik daarna op het kruisje rechtsbovenin.
3. Met je muis kan je op verschillende plekken op de grond klikken (klik op de bewegende cirkels), de camera beweegt dan mee en jij verplaatst je door het museum heen.
Door op dit symbool te klikken zorg je ervoor dat het beeld langzaam draait. Klik een tweede keer om het beeld weer stil te laten staan.
Door op deze symbooltjes te klikken krijg je meer informatie over het werk wat er hangt. Zo kan je zaalteksten lezen, informatie krijgen over schilderijen of zelfs liedjes luisteren die bij bepaalde posters hangen.
Als je op het plusje en het minnetje klikt zorg je ervoor dat je het beeld in- of uitzoomt. Op deze manier kan je bijvoorbeeld bordjes lezen.
Door op dit symbool te klikken zorg je ervoor dat er foto’s van delen van de tentoonstellingen te zien zijn. Als je op zo’n foto klikt, verplaats je automatisch naar die kant van de tentoonstelling.
Door op deze twee pijltjes te klikken kan je bewegen tussen de acties die je steeds uitvoert. Klik je op dit scherm op het << symbool, dan word je teruggestuurd naar het overzicht van de tentoonstelling. Op deze manier kan je actiever ‘rondlopen’ door het museum.
Check dit!
Expositie mooiste Vera-posters
In de expositie van mooiste Vera-posters waren posters van Vera Artdivision te zien. Het ging om een selectie van de 100 mooiste posters die in vijf jaar tijd gemaakt zijn voor poppodium Vera. De Vera-posters zijn unieke kunstwerkjes, omdat er maximaal 70 stuks van zijn gemaakt. De posters werden gemaakt door 11 kunstenaars van Vera Artdivison.
Voor de begeleider
Het is wellicht een leuk idee om als groep door de tentoonstelling te lopen, bijvoorbeeld via een DigiBord. Uiteraard zou het leukste zijn om als groep op locatie door de tentoonstelling te lopen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn.
De opdracht is naar eigen smaak uit te breiden of te versimpelen, het kan ook m.b.v. de challenge alleen een tekenopdracht worden.
Als begeleider kunt u natuurlijk altijd helpen bij het opstarten van het apparaat, internet selecteren, etc. U kunt de kunstenaar helpen in het kiezen van een schilderij door bijvoorbeeld mee te kijken met wat hij/zij aan het doen is.
Klik op de afbeelding om de opdracht als PDF te bekijken. Deze kunt u ook uitprinten voor makkelijk gebruik in de ateliers.